Pączki na Tłusty Czwartek

Pączki nie są wypiekiem, który prawie każdy potrafi zrobić. W tym przypadku należy nie jedynie dysponować dobrym przepisem, ale i umiejętnościami.

Cisto na pączki jest ciastem drożdżowym. Powstaje ono więc w oparciu o drożdżowy zaczyn, którego przygotowanie ie w każdym momencie jest banalnie proste. Okazuje się bowiem ze, żeby upiec pączki na tłusty czwartek, powinno się rozrobić drożdże w mleku o stosownej temperaturze. Ta nie może być zbyt wysoka, bo drożdże się zaparzą i i nie wyrosną. Mleko nie może też być za zimne, bo przez to drożdże też nie wyrosną. A określenie właściwej temperatury w przypadku mleka do drożdży nie jest intuicyjneproste i zwykle wynika ono z umiejętności i doświadczenia.
Osoby, które pieką dużo i długo zwykle nie mają z tym najmniejszego kłopotu. One w bardzo wielu sytuacjach też na oko, czyli orientacyjnie odmierzają ilości poszczególnych składników na drożdżowe ciasto. Nie posiada dla nich znaczenia czy pieką pączki na tłusty czwartek, czy przygotowują ciasto na drożdżową strucle. W przypadku takiego rodzaju ciasta bardzo istotne jest też jego umiejętne wyrabianie. Od niego zależy to czy pączki w ogóle się udadzą. Wyrabianie cista drożdżowego nie jest intuicyjneproste. Wymaga siły i cierpliwości. Niekiedy wyrabiać je trzeba bardzo długo, zanim przybierze odpowiednia konsystencje. W przyszłości takie cisto musi wyrosnąć. Nie jest to zwykłe. Dlatego wiele osób, dosłownie te, które potrafią piec, często kupują pączki gotowe. Gdy pączek posiada własne święto i oni pragną posiadać chwile dla siebie. Gdy kupią pączki w sklepie posiadają czas dla siebie, a nie muszą stać przy kuchni i smażyć pączki.
Sprawdź tutaj: Pączki na tłusty czwartek.

Dodaj komentarz