Mrożenie jest od lat bezwzględnie odpowiednim sposobem na utrwalenie żywności. Bez wątpienia funkcjonuje sporo metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność głównie suszono.
Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych towarów spożywczych. Później stosowano solenie a także naturalne zamrażanie w takich warunkach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednakże o wiele bardziej intuicyjne. W tym momencie możemy przechowywać produkty spożywcze wręcz przez czas kilku miesięcy albo nawet rok bez obawy o to, że się zepsują albo ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i stosuje się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Forma ta umożliwia bardzo szybkie zamrożenie produktów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas niezbędny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co w dodatku ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi bardzo szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Obecnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie używa się też szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niewyobrażalnie bardzo istotną funkcję i w tej chwili dosłownie nie wyobrażamy sobie życia bez tych urządzeń.
Zobacz również: szokowe schładzanie.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.