Chłodzenie i mrożenie

Mrożenie to bardzo skuteczny sposób przechowywania żywności. Mrożona żywność może być przechowywana przez kilka miesięcy, a nawet przez rok bez jakichkolwiek strat jakości czy składników odżywczych. Metody konserwowania i suszenia sprawiają, że żywność traci witaminy i składniki mineralne, ponadto zmienia swój wygląd i nie prezentuje się już tak atrakcyjnie, jak świeża.

Znacząca większość towarów spożywczych można natomiast zamrozić i dzięki takiej metodzie możemy je przechować na de fakto długi okres czasu i cieszyć się nimi także wtedy, kiedy nie są dostępne na rynku w stanie świeżym. Mrożeniu mogą podlegać przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, które można zakupić tylko przez pewien czas w roku. Oczywiście metodę mrożenia wykorzystujemy także do przechowywania mięsa, potraw mącznych i innych produktów. Każdy rodzaj żywności wymaga mrożenia w nieco innej temperaturze. Im bardziej nietrwały jest produkt, tym należy go mrozić w niższej temperaturze. Komory mroźnicze są bardzo wygodne w użytkowaniu, więc można bez najmniejszego problemu obsługiwać je należycie już od pierwszego dnia. Ważne jest natomiast właściwe wykorzystanie przestrzeni w takiej komorze, by móc skutecznie spożytkować miejsce. Wyłącznie wówczas będziemy posiadać pewność, że nie dochodzi do strat energii elektrycznej wykorzystywanej do zamrażania towarów znajdujących się w zamrażarce. Bez wątpienia wszystkie produkty do mrożenia trzeba też ze starannością podpisać, byśmy po kilku miesiącach lub w tygodniach wiedzieli, co znajduje się w konkretnym opakowaniu.

Sprawdź tutaj: dawsonrentals.com.pl

Dodaj komentarz